Experții cred că rușii se află în spatele atacului asupra NSA
Agenția americană de Securitate Națională (NSA), ale cărei operațiuni de spionaj electronic global au fost expuse de Edward Snowden, pare să fi fost ea însăși recent victima unor hackeri.
Grupul misterios de hackeri, numit, aparent, „Shadow Brokers”, a publicat online două fișiere, unul liber accesibil și un altul cifrat, care conțin coduri informatice pe care le-a prezentat drept programe destinate spargerii programelor firewall ale unor țări precum China, Rusia sau Iran. Aceștia au mai anunțat că vor publica și alte elemente în schimbul colectării a un milion de bitcoini. Un bitcoin este evaluat la aproximativ 575 de dolari.
Unii experți speculează, însă, că banii sunt un fel de paravan pentru a ascunde adevăratele motive ale hackerilor. De asemenea, mai sunt de părere că Rusia ar putea fi de vină. Aceste programe puteau fi obținute numai prin piratarea serverelor NSA. Un fost angajat al acestei agenții, care a lucrat în unitatea Tailored Access Operations, însărcinată cu operațiunile de piratare informatică, a estimat că datele publicate sunt autentice. „Sunt cheile regatului, fără nicio urmă de îndoială”, a declarat acesta pentru Washington Post. NSA, în schimb, a refuzat să comenteze toate acestea.
Nicholas Weaver și Edward Snowden sunt, de asemenea, de părere că e Rusia în spatele atacului, chiar dacă nu există dovezi clare ale acestui fapt. Snowden, de exemplu, crede că Moscova a reacționat astfel după ce a fost acuzată că ar fi la originea piratării mesageriei electronice a mai multor membri din conducerea Partidului Democrat american, informațiile dezvăluite dovedindu-se compromițătoare pentru candidata acestei formațiuni la președinția SUA, Hillary Clinton.
De asemenea, și WikiLeaks a scris pe Twitter că are o copie completă a cache-ului NSA, care va fi publicată în curând pe internet. Aceasta ar putea susține teoria potrivit căreia rușii sunt în spatele operațiunii. În urmă cu mai bine de o lună, tot WikiLeaks a publicat e-mailuri interne ale partidului democrat din Statele Unite, despre care se speculează că ar fi fost obţinute de grupări de hackeri sprijinite de Kremlin, potrivit Adevărul.